donderdag 4 maart 2010

8 ‘What you see is what you get’. Of niet?

Een waarheid als een koe, of toch niet? Wat mij zo boeit aan huisstijl is dat beeld iets fundamenteel anders met je doet dan tekst. Maar wat doet het dan precies?
 
In een van de eerste boeken die ik lees over de werking van beeld kom ik dit al tegen: ‘What you see is not what you get’. De bijzin die volgt nuanceert de ogenschijnlijke tegenstelling met de titel van deze blog: rather it is what our eyes have been socialised to see, and our minds to interpret.’

De vraag waar het om draait is: wat kan beeld betekenen voor communicatie? Beelden zijn niet net als teksten opgebouwd uit woorden met een onderlinge samenhang en structuur die daar betekenis aan geven. Interpretatie van een tekst is een bewust en rationeel proces. 

Beeld raakt je direct
Interpretatie van beeld gaat verder dan het lezen van een tekst want het raakt je direct emotioneel in je onderbewuste: ‘Image works at the level of the subconscious. It is as concerned with feelings as with sentences and stories, and involves our whole being, not just our abstract intellectual identity.’ (Stuart Hall, 1999).

Hoe dan ook, communicatie is altijd een co-productie. Het idee dat alleen de zender het effect van een communicatieboodschap kan bepalen is achterhaald, dat doen de zender en de ontvanger samen. Dat geldt natuurlijk ook voor beeld.

Type beeld
De ruimte voor interpretatie hangt ook weer af van het type beeld. Gaat het om een realistische weergave van een object (iconisch), om een beeld waar alleen nog een spoor te vinden is van datgene wat wordt bedoeld zoals bv rook om vuur weer te geven (indexical), of is het een symbolisch beeld dat geen directe visuele relatie heeft met de bedoelde betekenis (symbolisch).

Symbolische beelden zoals logo´s zijn geconstrueerd met het doel een bepaalde (organisatie)boodschap over te brengen. Of zelfs: ‘to be emotionally engaged in the world and adhere to values ‘that belong to our identity, as individuals or as members of a group’ (Messaris, 1997). Dat gaat weer over corporate branding.

Relatie tussen tekst en beeld
Een ander interessant gegeven betreft de relatie tussen tekst en beeld. Uit onderzoek blijkt dat mensen zich de informatie die ze uit een beeld hebben gehaald, beter herinneren dan de tekst die er eventueel bij stond. Een krachtig communicatiemiddel dus, iets om rekening mee te houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten