Een paar weken geleden vond de Logeion expertmeeting plaats over de relatie tussen wetenschap en praktijk. Een thema dat me aan het hart gaat, ik trad zelfs op als een van de experts in het panel. Ik vond het een hele eer, in een panel naast mensen als Noelle Aarts en Bert Pol.
Op het programma stond een debat op basis van zes stellingen die ik van te voren had ontvangen. Gelukkig, die stellingen riepen van alles bij me op. Daar kon ik iets mee. Wel werd ik een beetje nerveus van de suggestie dat de sprekers materiaal konden meenemen en laten zien. Alle faciliteiten waren ter plekke aanwezig en beschikbaar. Wat moest ik daar nu mee? Stel je voor dat mijn collega panelleden allemaal hele interessante dingen bij zich hadden. Bovendien gaat mijn onderzoek over de kracht van beeld, dus ben ik toch bij uitstek degene die iets moet laten zien?
Werk aan de winkel, dus het weekend voor de bijeenkomst heb ik ongeveer 50 korte filmpjes bekeken. Ik moest en zou iets vinden wat voor mij de relatie tussen wetenschap en praktijk illustreert. In de zin van een ander perspectief, verruiming van je blik, laat je verrassen, de creatieve zoektocht van een onderzoek. Ik heb niks kunnen vinden. Niemand had iets bij zich overigens.
Hard maken wat zacht is
Wetenschappers zijn er met name voor om in onze beroepspraktijk ´hard te maken wat zacht is´. Deze stelling maakt wel iets los, zeg. Daarmee doe je de wetenschap echt te kort, want ze kan zoveel meer betekenen voor de praktijk. Wetenschappers kunnen een breder kader bieden, reflecteren op het vakgebied, en zo collega´s in de praktijk inspireren en nieuwe inzichten verschaffen voor hun werk.
Onderzoek doen en daarmee op een of andere manier onderbouwing en bewijs leveren is misschien wel de core business van de wetenschap. Maar hoe hard is dat kun je je afvragen. Communicatie behoort niet tot de exacte wetenschappen, onderzoek heeft vaak een kwalitatief karakter. Is dat hard? Niet in de absolute zin van het woord. Het is maar welke invalshoek je kiest, en hoe je het een en ander interpreteert. Eigenlijk is er best veel ruimte voor creativiteit in wetenschappelijk onderzoek.
Logeion universiteit
Halverwege de discussie werden de stellingen los gelaten en ontstond een dynamisch gesprek tussen het panel en de aanwezigen in de zaal, waarmee volgens mij echt een verbinding tot stand kwam tussen praktijk en wetenschap. Diverse ideeën voor meer samenwerking tussen wetenschap en praktijk borrelden op. Variërend van (meer) aandacht voor wetenschappelijke publicaties bij Logeion, contacten zoeken met lectoraten op hogescholen, leren van ervaringen van technische universiteiten, of misschien zelfs een eigen Logeion universiteit.
Je kunt meer lezen over deze expertmeeting in de volgende C, het maandblad van
Logeion.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten