vrijdag 11 maart 2011

9 Case: huisstijl Universiteit Utrecht

Deze week staat in het teken van een presentatie die ik in Utrecht ga geven volgende week. Heel leuk, spannend ook – en weer kom ik terecht in het schemergebied tussen praktijk en wetenschap.

De Universiteit Utrecht wil aan de slag met haar huisstijl. Een zg. ‘refresh’ moet zorgen voor een meer moderne huisstijl, met behoud van het huidige logo overigens. Ook moet de huisstijl meer eenduidig worden toegepast. Daarom organiseren ze een aantal masterclasses voor iedereen die ook maar iets te maken heeft met de huisstijl: van communicatieadviseurs tot (grafisch) ontwerpers.

De Stijl van Amsterdam, daar valt veel over te vertellen. Een mooi verhaal: van ontwikkeling tot gemeentebrede implementatie, en doorontwikkeling met onder andere de nieuwe campagnestijl. Dat moet wel lukken, met behulp van het prachtige materiaal van ons huisstijlbureau.
Maar nu nog de wetenschappelijke bespiegelingen, hoe ga ik die daarin vlechten op een manier dat ze van toegevoegde waarde, liefst nog inspirerend, kunnen zijn voor collega’s die gewoon anders moeten gaan werken met hun eigen huisstijl.

Ik heb zo mijn ideeën over een aantal perspectieven van waaruit je huisstijl zou kunnen benaderen. Huisstijl is een symbool als je denkt aan de corporate identity mix van Birkigt & Stadler, huisstijl werkt als een structuur als je kijkt naar de verschillende merkmodellen (monolithisch, endorsed en branded). Maar huisstijl is ook een artefact dat de onderliggende culturele waarden visualiseert, of wat dacht je van huisstijl als politiek middel.

Eigenlijk zit ik nog te dubben. Ga ik proberen de perspectieven aansprekend te maken met mooie beelden, of ga ik op zoek naar een leuk filmpje als metafoor voor de diversiteit en kracht van huisstijl. Ik kan ook ‘gewoon’ iets vertellen over onderzoeksresultaten tot nu toe. Die op hun beurt weer laten zien op welke manier onze huisstijl een aantal organisatiebewegingen in Amsterdam heeft beïnvloed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten